En chutney är enkel att göra - den sköter sig självt. Krusbären skall snoppas och allt utom päronet kan finhackas. Päronet skall kärnas ur och sedan grovhackas i lagom storlek (päronet kokar inte sönder i chutney till skillnad från övriga ingridienser utan utgör tuggmotståndet i den färdiga rätten. Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och låter puttra (inte stormkoka) på plattan tills konsistensen på chutneyn är ungefär som marmelad. Det kan ta olika tid, men sikta på 45 minuter kanske.
Krusbärschutney-receptet jag kokade ihop:
- 1 liter snoppade krusbär
- 1 hackad gul lök
- 2 tsk hackad ingefära (färsk)
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 1/2 hackad chili
- 1,5 dl honung
- 0,5 dl socker
- en skvätt citron
- 1 dl balsamvinäger
- 1 stort urkärnat & grovhackat päron med skal
- Salt, peppar, sambal oelek samt mer socker/syra efter smak.
Chutneyn håller väl sisådär en vecka i kylen skulle jag tro, men den går nog fint att frysa in (hoppas jag). Hoppas det ska smaka om ni vågar testa.
Min mor gör ofta rabarberchutney på liknande vis. Alla älskar den och jag tycker den smakar förjävligt. Kanske något för dig att testa också ;).
SvaraRaderaMvh,
Snåljåpen
Det låter gott! Ska se om jag kan få tag på lite gratis-rabarber :)
Radera