onsdag 18 september 2013

Jag har blivit drabbad av Avanzas skuldränta!

I morse när jag loggade in på mitt Avanza-konto upptäckte jag att jag fått en mindre trevlig reservering för "skuldränta". Eftersom jag inte har några belånade aktier blev jag naturligtvis en aning fundersam. Min första spontana tanke var att det var någon form av konstig förvaltningsavgift för mitt fondinnehav, men den tanken passerade snabbt förbi. Efter ytterligare en stunds fundering insåg jag att skuldräntan måste ha uppkommit i samband med min försäljning av Balders preferensaktier som jag genomförde tidigare.

Efter en snabb googling ledde mig till Avanzas supportsida där jag fann svaret på min undran. Skuldräntan hade mycket riktigt uppkommit i samband med försäljning av min aktier. "Felet" jag hade gjort var att jag samma dag som försäljningen skedde valde att föra över summan från mitt Avanza-konto till mitt bankkonto. Detta gillas inte av Avanza. Avanza menar att det tar tre likviddagar att bokföra transaktionen så om jag väljer att flytta dessa pengar innan dessa tre dagar tar jag alltså ett lån av Avanza.

Jag räknade lite på det för att se vilken ränta jag fick på lånet. Eftersom jag tog ut pengarna direkt är det väl lämpligt att anta att jag fick ta ett lån i tre likviddagar. För tre dagars lån av 10 283 kronor (värdet av aktierna jag sålde) fick jag betala.... Detta gör en årsränta på 11%. Edit: Efter kommentar från Avanza visar det sig att uträkningen inte riktigt stämmer och att årsränta blev lägre. Den verkliga ränta uppgick till ca 6 % egentligen. Avanza "tvingar" mig alltså ta ett lån med en årsränta på 11% ca 6% om jag vill ta ut mina (bara till synes) disponibla pengar. Är detta verkligen rimligt?! Borde man inte åtminstone klart och tydligt upplysa konsumenten om detta innan man genomför transaktionen?! Jag är kanske dum och naiv i detta fall, men om pengarna anses disponibla nog att köpa aktier för borde de väl rimligen vara disponibla nog att överföras till ett annat konto.

Är det någon som vet om samma sak gäller hos t.ex. Nordnet eller andra mäklare? Är detta allmänt känt eller kommer detta som en nyhet för er? Jag hade missat det totalt i alla fall!

14 kommentarer:

  1. Osäker på hur andra gör, men det här har drabbat mig också. Jag suckar lite och så skiter jag i det eftersom det är en struntsumma ändå. Men onekligen onödigt :P

    Mvh,
    Snåljåpen

    SvaraRadera
  2. Det är samma på Nordnet vad jag vet. Skulle föra över pengar till ISK på avanza efter att jag sålt aktier på Nordnet. Fick först vänta 3 dagar och sen fick jag betala en avgift för flytten. Tackar för det Nordnet

    SvaraRadera
  3. Jorå, det här är känt av egen erfarenhet. Det är dock inga problem att fortsätta handla med pengarna, du behöver alltså inte ligga likvid i tre dagar innan du får handla igen. Det är bara att skjuta nya ordrar utan att skuldränta uppstår. Det gäller bara om du tar ut dem från kontot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, jag vet, läste mig till också! Som jag ser det borde det innebär att jag handlar med lånad pengar, medan Avanza menar att likviddagarna "tar ut varandra" eftersom det egentligen tar tre dagar vid köp likväl...

      Radera
  4. Samma sak på Nordnet, men de informerar tydligt om detta.

    Läs mer-information:
    "Efter en försäljning bör du vänta tre dagar med din anmälan om utbetalning, då du annars riskerar att få en räntemässig överträdelse på ditt konto."

    Direkt information i rutan bredvid uttagsrutan:
    "Efter en aktieförsäljning tillämpar börsen tre likviddagar. Uttag som görs före likviddag leder till räntedebitering på depån"

    + en popup-ruta vid begärt uttag om det inte gått 3 dagar.

    Ganska tydligt, och utifrån informationen som ges verkar det vara "börsen" som tillämpar detta och Nordnet och Avanza måste täcka de kostnaderna?

    -cmj
    Trading the OMX

    SvaraRadera
  5. Det är tyvärr detsamma överallt. Man kan handla nya aktier direkt utan att betala ränta men man kan inte ta ut pengar utan att behöva betala ränta.

    Kampen mot index

    SvaraRadera
  6. Det är väldigt konstigt kan jag tycka. Känns som 1800-talet. Skulle vara intressant vad orsaken till dessa 3 dagar är.

    Mvh/XO

    SvaraRadera
  7. Jag kan inte säga annat än att detta är en gammal kvarleva från tiden när man fick veva igång telefonen, ringa sin bankman och lägga sin order, därefter med häst och droska rulla fram ett par dagar senare till sin bank med sin pengapung...

    Näe men skämt o sido så finns det förmodligen noll kopplingar till denna "avgift" men 100% incitament för mäklare att INTE göra något åt saken. Det är lite grann som plastkassarna som säljs i mataffärer. Det är en kassako som man inte som köpare kan göra så mycket åt.

    När man går ur ett aktieinnehav så står man ju till 90% av tiden beredd att gå in per omgående i något nytt bolag. Och det är just detta som mäklarna försöker att tjäna lite pengar på.

    Botemedel? Massuppror? Eller helt enkelt se till att ha en större andel kapital för jämnan på sitt konto.

    I min kapitalförsäkring får jag för övrigt varje månad betala en skitsumma för ngt som kallas "Riskpremie". Försvinnande lite, men är det någon som vet vad det är ?!

    SvaraRadera
  8. Hej!

    Det ni skriver stämmer. Aktier handlas med tre dagars likvidschema på Stockholmsbörsen. Detta är inte något som är unikt bara för Stockholmsbörsen utan gäller för de flesta börser världen över.

    Detta för med sig att det tar 3 bankdagar från att ett avslut sker innan aktier och pengar byter ägare. Precis som Magnus skriver så är detta en gammal relik som hänger kvar och det har förts diskussioner om att ändra detta - vilket dock för med sig många kostnader eftersom många gamla system behöver ändras (vilket inte alltid är så lätt).

    Räntesatsen som du anger är dock felaktig. Jag misstänker att lånet även löpte över en helg (ränta tickar även under helger, inte bara under bankdagar). Vi tillämpar den vanliga räntan från vår prislista (i skrivande stund 6,85% - 3,40% beroende på kundkategori). Om du skriver in till oss i inloggat läge så kan du be om en ränteberäkningsrapport som visar den räntesats som använts.

    Vill även poängtera att det går att köpa aktier direkt efter en försäljning utan att det uppstår någon skuldränta, detta eftersom att betalningen för köpet sker först efter 3 bankdagar. Tar du däremot ut pengar eller köper en fond (som inte handlas med samma likvidschema som aktier) så kommer det räknas som ett lån till dess att likvid från aktieförsäljningen influtit.

    Detta är inte något som är unikt för oss. Däremot kan det förekomma att vissa institut låser pengarna för uttag fram till att likvid influtit. Vi vill ogärna låsa pengarna för våra kunder vilket gör att vi tillhandahåller denna tjänst som gör att man får lov att låna pengar från oss fram till dess att ens egna pengar kommer in.

    Magnus:
    En kapitalförsäkring är i grund och botten en livförsäkring. Försäkringsmomentet innebär att om du avlider så går 101% av värdet på kontot till förmånstagare. Denna riskpremie är till för att täcka den extra procenten. Mer information om detta finns att läsa här: https://www.avanza.se/konton/kapitalforsakring/kapitalforsakring-regler-priser.html

    Har ni fler frågor angående detta så är det bara att återkomma så ska jag försöka besvara dem!

    Med vänlig hälsning,
    Daniel, Avanza Bank

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att Avanza tar sig tid att kommentera kritiska inlägg. Jag tror företaget har en hel del vinning på det då man som konsument känner sig uppmärksammad även utanför era egna forum och siter! Det du skriver om räntesatsen verkar stämma så jag har editerat mitt inlägg. Står dock fast min åsikt att lånet/avgiften känns "fel".

      Radera
    2. Säg att man har pengar tillgängliga för köp redan innan man säljer aktier, eller att man gör en insättning motsvarande beloppet man tänkt köpa fonder för under aktieförsäljningens likviddagar. Får man ändå betala skuldränta "bara för att" fondköpet skedde under aktieförsäljningens likviddagar?
      Man vill ju kunna sälja sina aktier vid rätt tillfälle utan att för den sakens skull bestraffas för att man köper fonder med pengar som man ändå hade tillgängliga med eller utan aktieförsäljningen.

      Radera