tisdag 6 maj 2014

Vad det kostar att bredspackla och måla!

Att försöka hitta information om vad det kostar att bredspackla och måla ett rum är inte helt lätt via google.. Förvisso får man upp en del träffar som går till olika bygg-forum där saken diskuteras men det blir lätt rörigt. Givetvis varierar det från rum till rum. Väggarna kan vara skeva, underlaget dåligt; kanske man måste slita ner några lager tapet innan arbetet kan påbörjas.


Vi hade på förhand tagit bort alla lister och foder samt täkt de golv vi ville skydda. På väggen satt ett eller två lager tapet som vi bedömde satt fast ordentligt. Målare fick själv välja den färg han själv ville arbeta med. För att få två rum (total väggyta ca 65 kvadrat meter, eller uppskattningsvis 20 meter löpande vägg) bredspacklade och målade, taket målat samt vissa snickerier (som det så fint kallas) målade betalad vi;

Rummen: Arbete (30 h) á 450 kr + material 4 762 kr = 17 762 kr
Taken: Arbete (4h) á 450 kr + material 750 kr = 2 550 kr
Snickerier: Arbete (6 h) á 450 kr + material 400 kr = 3 100 kr.

Totalkostnaden blev efter skattereduktionen ("ROT"-avdraget, 50%) därmed 14 912 kronor. I priset på väggarna ingick spärrmålning av tapet, två gånger bredspackling + slipning samt målning två (tre?) gånger.

Som nybörjar-renoverings-amatör var det svårt att ha en uppfattning om pris och omfattning av arbetet på förhand. Jag visste inte hur lång tid det skulle ta, vad ett normalt timpris för en målare var eller vad materialet skulle kunna tänkas kosta. I en ny stad är dessutom svårt att ha några kontakter som kan rekommendera en bra målare. Lyckligtvis finns det idag offert-siter som kan hjälpa till. Lite kortfattat går det till så att man lägga upp en beskrivning på jobbet man önskar få utfört och så hör intresserad hantverkare (som är anslutna till siten) av sig till dig. För mig som köpare kostar det dessutom inte en krona extra för denna tjänst! Vad hantverkaren får betala till siten vet jag inte.

Jag ville i största möjliga mån undvika att köpa grisen i säcken och beslutade mig därför att testa en av dessa många offert-siter. Med några få meningar beskrev jag vad vi ville ha gjort och när vi ville ha jobbet klart. Efter några dagar hade några hantverkare anmält sitt intresse. Vi pratades vid och hade en visning av lägenheten där vi berättade lite mer i detalj hur vi hade tänkt oss. Efter ytterligare några dagar kom det in några offerter som vi i lugn och ro kunde gå igenom för att sedan välja det företag som passade oss bäst.

Vår jobb-beskrivning var enligt följande:
"Bredspackling + målning av ca 25 kvm väggyta. På väggarna sitter just nu slät, gul tapet i bra skick och väggarna upplevs jämna, men vi vill ha en målad vägg där skarvar och strukturerskillnader inte syns. Hantverkaren står för inköp av material."
De offerter vi fick in var ungefär på samma summa så antingen blev vi lurade av samtliga företag eller så var det en rättvis deal från samtliga företag :-). Vi valde inte det billigaste alternativet utan jag gick en hel del på magkänslan. Hantverkaren vi valde hade helt enkelt ett bemötande som passade mig + att han gav intrycket av att vara kunnig.

Tanken från början var att först låta hantverkaren göra i ordning ett rum för att sedan göra rum nummer två om vi var nöjda med resultatet. Hantverkaren var dock en klok man och gav oss också en extra offert på båda rummet vilket sänkte kostnaden en hel del så vi valde att lita på att målaren var en kunnig typ och lät honom göra båda rummen vilket var tidssparande för honom = lägre pris för oss. Efter lite konversationer med hantverkaren valde vi i slutändan  att bredspackla två rum, måla taket samt tillkommande snickerimålning (två fönster, två dörrar och fyra dörröppningar). Hantverkare hade även synpunkter på vårt val av vit nyans så efter lite velande fram och tillbaka gick vi på målarens tips och bytte nyans vilket nu i efterhand var ett bra val.

Värt att notera är att en hantverkare alltid räknar lite i överkant när hen lämnar fast pris (hen vill ju inte riskera att stöta på problem som gör att arbetet går back). Har man en hantverkare man litar på torde det alltid vara bäst att ta in jobbet på löpande räkning för att få bästa resultat till bästa pris.

Jag hoppas mitt inlägg gett lite klarhet till de som funderar på vad det kan tänkas kosta att anlita en målare för att göra ett liknande jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar