måndag 19 oktober 2015

Jag har blivit far! :-)

Grattis till mig! Sedan en månad tillbaka är jag far till en liten dotter. Efter en 70-timmars förlossning har vår lilla familj nu haft tid att finna sina nya roller.

Min partner skall vara mammaledig i ungefär ett år, innan jag tar över i några månader om allt går som planerat. Rent ekonomisk har såklart situationen därför förändrats en hel del. Som upplägget är nu har en inkomst sänkts till ca 9 000 i månaden vilket påverkar sparkapaciteten en del.

Att skaffa alla prylar ett barn behöver ha, har till det positiva inte varit särskilt dyrt för oss. En ny vagn, ett skötbord och och ett babyskydd till bilen har förvisso införskaffat för ca 16 000, men utöver det har vi inte behövt lägga några gastronomiska summor. Barnsäng, bärsele, kläder och annat smått och gott som man kan behöva har vi i stor utsträckning fått ärva! Jag har också märkt att vi är hemma nästan hela tiden vilket gör att några större utgifter för nöje eller utemat inte heller är att tala om.

Som ekonomisk skolad och intresserad vill jag såklart försöka ge vår dotter en fin ekonomisk start på livet också. Vi planerar att investera barnbidraget löpande under 18 år och hoppas även kunna få en extraslant tillskjutet istället för (allt för många) prylar vid t.ex. födelsedagar och julaftnar.

För att göra det enkelt för oss öppnade vi ett nytt ISK-konto hos Nordnet (jag och min partner är tidigare kunder hos Avanza), som är avsett för vår dotter. Vi funderade ett tag på att öppna KF-konto som skulle tillfalla vår dotter vid ett givet tillfälle, men man vet aldrig säkert när ens barn är moget att få tillgång till en ansenlig summa pengar. Förhoppningsvis hinner ju pengarna växa till ett par hundratusen under årens gång.

Vi kommer köra på ett klassiskt månadssparande i fonder, fördelat enligt nedan:

  • Länsförsäkringar Global Index 20 % (avg. 0,2 %)
  • Nordnet Superfonden Sverige 15 % (avg. 0 %)
  • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index 25 % (avg. 0,4%)
  • Didner & Gerge Small & Microcap 25 % (avg.  1,6 %)
  • Länsförsäkringar Fastighetsfond 15% (avg. 1,4 %)

Vad tror ni om'et?

Kommer på sikt troligen att kompletteras med lite aktieköp också.

7 kommentarer: