Jag gillar att laga mat. Mat åt mig själv och mat åt andra. Att andra uppskattar min matlagning gör inte glädjen mindre. Dessvärre händer det ibland slattar blir stående i sin förpackning. Det kan röra sig om mjölk, grädde, crème fraiche eller t.ex. vin. När jag märker att någon produkt blivit stående ett tag och bäst-före-datumet närmare sig brukar jag istället för att hälla ut produkten istället spara den.
- Hur då?
Genom att frysa produkten såklart. Jag tar fram isbitsformen från frysen, fyller på med vad-det-nu-kan-tänkas-vara och så in i frysen igen. När väl bitarna är frysta kan man plocka loss dem och lägga i t.ex. en matlåda som förvaras i frysen. På detta sätt har man alltid små perfekta kuber som är smidiga att plocka fram och använda i t.ex. såser och grytor. Förr drog jag mig alltid för att använda vin i maten eftersom det blev sådant slöseri när jag skulle öppna en hel flaska för att endast använda en deciliter, och det har hänt mer än en gång att jag har köpt en stor mjölkförpackning bara för att jag måste ha en skvätt i en maträtt. Med detta spartips slipper jag det problemet och kan laga godare mat och nyttja fler produkters fulla livslängd. Smart va?
Lycka till i köket!
Riktigt bra!
SvaraRadera