söndag 9 mars 2014

Köpt bostadsrätt!

Först och främst; ursäkta inläggstorkan senaste veckorna. Det har varit mycket en hel del att göra på jobbet, men även privat. I fredags hade vi glädjen att kunna skriva på ett överlåtelsekontrakt på lägenheten vi fr.o.m. 1 april kommer att ha i vår ägo.

Lägenheten är en hyresrätt som kommer att ombildas till en bostadsrätt. Innan vi bestämde oss studerade vi den nya föreningens tänkta balans- och resultaträkning samt underhållsplanen och jag tyckte beräkningarna verkade rimliga. Själva värderingen av lägenheten är självklart svårt att fastslå, men enligt mäklaren som har används blir köpeskillingen ungefär 75 % av marknadsvärderingen. Det innebär att vi får bottenlån på hela summan och "slipper" lägga in kapital till både topplån och kontantinsats, vilket såklart är skönt. Om det blir en bra affär eller inte visar sig om några år då vi tänkt sälja.

Lägenheten ligger i ett populärt och fint villaområde i staden, men dessvärre (dessbättre?) finns det väldigt få bostadsrätter i samma område så jag har svårt att göra en egen bedömning av vad lägenheten egentligen är värd, men med tanke på att vår säkerhetsmarginal ligger på ca 25 % mot uppskattat marknadsvärde känns det som en helt okej affär. Vi får anta att en mäklarfirma inte felvärderar en lägenhet med 25 % Totalt sett kommer vi att låna ungefär 680 000. På dagens bostadsmarknad är lånet verkligen inte av gastronomisk karaktär och sett till staden tror och hoppas jag att lägenheten är attraktiv till tänkt pris.

Vi har tillgång till bostadsrätten redan nu vilket innebär att vi har ungefär 2 månader med trippelboende - på gott och ont. Ont för att det såklart är kostsamt, men gott på det sättet att vi kan hålla på med lite smårenoveringar redan nu. Ekonomisk blir köpet också fördelaktigt på månadsbasis; den totala månadskostnaden på nya boendet är lägre totalt sett (avgift + räntekostnad) än våra nuvarande boenden.

När det gäller renoveringen gäller det att tänka till lite. Eftersom ombildningen sker först första april innebär det i praktiken att vi fortfarande hyr en hyresrätt i några veckor till. Att göra några större renoveringar som klassas som förbättringsutgifter är det alltså inte på tal om än, så parkettgolvet som vi har sett ut får snällt vänta tills april. Däremot har vi börjat lite lätt på arbeten som inte klassas som förbättringsutgifter eller är för kapitalintensiva. Helgen har spenderats med brytknivar och spackelspadar. En kostnadssammanställning för vårt lilla tapetseringsprojektet kommer framledes. När man aldrig har tapetserat förut är jag evigt tacksam att både google och youtube finns. Hur slutresultatet blir får vi se om ett tag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar