tisdag 22 oktober 2013

Spartips i vardagen - skippa plastfolie!

Att vara ekonomisk och hushålla med resurserna på ett bra sätt borde vara hög prioritet hos alla. Genom att kapa onödiga kostnader i vardagen och ha kunskap om sparande kan vi alla på sikt skapa oss en egen förmögenhet - hur stor den ska bli väljer du själv! Det finns vissa kostnader som är näst intill omöjliga att undvika. Hit hör t.ex. boendekostnader och matkostnader, men bara för att en kostnad är omöjlig att undvara helt betyder det inte att den kan begränsas på ett effektivt sätt!

Idag märkte jag att t.ex. att mitt plastfolie håller på att ta slut. Jag började fundera lite; vad har egentligen plastfolie för användning och egenskaper som en vanlig matlåda (eller glasslåda för den delen) inte har? I min vardag skulle det i nästan alla fall fungera att använda en annan förpackning istället för plastfolie. Det hela handlar - som i många andra fall - om lathet. Det upplevs enklare och bekvämare att använda plastfolie på en matvara istället för att lyfta ner den i en lämplig burk med passande lock, men är det verkligen det? Jag tror många, liksom jag själv, har förbannat oss över plastfolie som rivs av snett och som klibbar ihop. Nu är jag verkligen ingen storkonsument av just plastfolie, men många bäckar små!

Ett annat klassiskt spartips är att använda tygpåsar istället för att köpa plast- eller papperspåsar när mat skall inhandlas. Det är inte för intet som jag förr tänkte på snåla pensionärer och tygpåsar... En plastpåse brukar idag kosta 1,50 och papperspåsar mellan 2-4 kronor beroende på storlek - en (liten) kostnad som egentligen är helt onödig men som många - liksom jag själv - väljer ett ta p.g.a. lathet. Dessvärre lämpar sig inte tygpåsar lika bra som avfallspåsar som dito i plast...

4 kommentarer:

  1. Det går ju att köpa avfallspåsar till en bråkdel av vad en plastpåse kostar i handeln och med dagens källsortering av allt möjligt så upplever i varje fall jag det som att mängden "vanligt avfall" har minskat drastiskt, så antalet avfallspåsar under ett år borde inte bli så många. Definitivt värt att helt övergå till tygkassar och istället köpa en rulle med billiga avfallspåsar.

    SvaraRadera
  2. Jag skippar plastfolie helt - av miljöskäl. Det funkar utmärkt att använda en porslinsskål och sedan ställa en assiette ovanpå om man ska spara rester någon dag.

    SvaraRadera