lördag 1 februari 2014

Lite sökmotoroptimering i helgen

Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering är något jag ibland ägnar mig åt på min fritid. För den nytillkomne läsaren som inte vet vad sökmotoroptimering är burkar jag kortfattat beskriva det som kunskapen kring hur man får ens hemsida att hamna högt upp i googles sökresultatlista på vissa utvalda ord.

För de som inte vet har jag några små vilande hobbysidor som jag arbetar lite med då och då. Sidorna drar in några tusenlappar per år så det är inga jättesummor, men alltid en trevlig gratisslant. Satte för någon månad sedan också in lite reklam på Spara smart, men har inga tankar på att börja optimera siten. Jag förlitar mig helt enkelt på att läsare hittar hit om jag skriver kontinuerligt om saker som kanske intresserar folk.När man har andra siter som man inte uppdaterar kontinuerligt är optimeringen desto viktigare om du vill ha besökare som i teorin ska klicka på din sites reklam och ge dig intäkter. Teoretiskt är SEO ganska enkelt men i praktiken är det i början ganska tidskrävande att få folk att hitta till din sida. Kortfattat kan ens placering i Google sammanfattas av följande punker:

 • Intressant och unikt innehåll på siten.
 • Folk tycker om din sida och länkar till den (s.k. inlänkar).
 • Rätt formatering på dina inlägg.
 • Rätt namn på din site.

Man måste alltså jobba lite för att få folk till sin sida. Har du t.ex. en hemsida som handlar om skor vill du såklart att folk som söker på ordet "sko" skall hitta din sida högst upp i google för att därefter klicka sig in på din sida. För att lyckas komma högt upp i google när folk söker på ordet "sko" är det bra om du har fått länkar till din hemsida med rätt s.k. ankartext. Här är ett exempel på en länk med ankartext som går till LatteBubblans hemsida som handlar bl.a. om ekonomi. LatteBubblan har här fått en gratis och ganska stark länk av mig som hjälper google att förstå att LatteBubblans hemsida handlar om ekonomi. Om siten får 200 (eller annat antal) liknande länkar kommer kanske LatteBubblans hemsida upp som första träff när man söker på ekonomi i google.

Jag kommer säkert skriva mer om SEO i framtiden, men nu ska jag ge mig an några av mina siter och försöka fixa några bra inlänkar till dem. För de som vill veta mer googlar med fördel på sökmotoroptimering

Ha en fin helg!

~Farbror Joakim

8 kommentarer:

 1. Vore kul att få veta vilka sidor som du har på sidan av. Skicka gärna ett mejl om du inte vill gå ut med det öppet ;).

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
 2. Aj då, ser inte din heller faktiskt. Mejla mig på olle @oqab.se!

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
 3. Att inte avslöja sina sidor har sina fördelar man hur många besökare lockar dessa?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga jättesiffror, men ena sidan har ca 500 besökare per dag via google.

   Radera
 4. Onekligen ett område som man borde lära dig mer om... ;) vore klart intressant att se dina övriga sajter oxå.. du får gärna mejla på wassenius@hotmail.com om du har lust.... /M

  SvaraRadera