söndag 18 augusti 2013

Bli bäst på ditt område på 30 minuter per dag!


För att ha möjligheten att bli bäst, eller åtminstone bra mycket bättre på ditt område och på så vis skaffa dig konkurrensfördelar krävs egentligen bara viljan och en halvtimme om dagen. Som det kanske framgick av mitt förra inlägg läste jag som sagt en del böcker under min semestervecka i värmen. Hann avverka Stephen Kings mastodontverk Det på närmare 1400 sidor, Andrej Djakovs Resan till ljuset (fristående "uppföljare" till Dmitrij Gluchovskijs Metro 2033), samt Dean Koontz - Vad natten döljer. Inga direkt mästerverket, men snabblästa och underhållande!

Min flickvän kommenterade att jag läser väldigt fort och visst, skönlitterära böcker jag tycker är underhållande kan jag läsa med en ganska bra fart. Jag kommer att tänka på ett inlägg jag läste för något år sedan (minns tyvärr ej var någonstans), men där menade författaren att det endast krävdes 30 minuter per dag för att bli bäst på sitt område! Jag illustrerar med ett räkneexempel. Låt oss förutsätta att jag på 30 minuter hinner läsa ungefär 20 sidor. Det medför att jag per vecka kan läsa ungefär 140 sidor. Förutsatt att en bok är på runt 300 sidor hinner jag med ungefär 2 böcker per månad eller 24 böcker per år! Givetvis läser inte alla snabb och viss facklitteratur kräver mer tid än så, men det kan ändå ge en intressant fingervisning tycker jag!

30 minuter om dagen är en repris av How I met your mother som du har sett 3 gånger innan. Om du istället ägnar den lilla tiden åt att få större kunskap inom ditt område och på så vis fördelar gentemot dina kollegor eller motståndare, kommer du förhoppningsvis även få mer respekt. Med bara 30 minuter per dag har du alltså möjligheten att läsa dig till den absoluta toppen på ditt arbetsområde, för med handen på hjärtat; hur många kollegor tror du läser 24 eller ens en bok om sitt arbetsområde per år? Väldigt få skulle jag tro!

2 kommentarer:

 1. Håller med här! Jag läser enormt med böcker. Nu är jag dock ute ur mitt flow men en bok i veckan är ganska normalt för mig. Allt ifrån ekonomi till fysik till biografier till vem vet? Allt utom skönlitteratur, jag får bästa ångest och tycker att jag slösar bort min tid när jag läser påhittade storys.

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Det gäller att kunna lägga undan datorn, mobilen och TVn på kvällen bara! Du får se skönlitteratur som bildande - du kanske lär dig lite nya ord åtminstone! :)

   Radera