torsdag 1 augusti 2013

Spartips - skogens gula guld!

Nu börjar verkligen hösten närma sig med stormsteg! Sommaren har varit ganska torr och fin hittills i år där jag bor, därför var det med en inte allt för stor förväntan jag och en vän gav oss ut på årets första svamptur. Jag kan nu i efterhand konstatera att mina farhågor inte blev besannade - i skogen kryllade det av fina kantareller! Jag har skrivit om det tidigare och jag skriver om det igen; att kunna ordna sin egna mat är dels klimatsmart men framförallt ekonomiskt! Vad ett kilo svenska kantareller kostar nu i början av säsongen vet jag inte riktigt, men jag tror att ett kilopris på runt 250 kronor inte är någon omöjlighet i de större städerna!

På vår lilla tur (var ute ungefär en timma) lyckades jag själv plocka ihop nästan 1,5 kilo, vilket motsvarar ett butikspris på ungefär 375 kronor - pengar som alltså är helt onödigt att lägga ut för mig nu :-) De svampar jag inte kommer att smörsteka med schalottenlök kommer jag att antingen torka eller förvälla - på så sätt kan jag njuta av skogens guld en lång tid framöver.

Jag är evigt tacksam att min vän visade mig detta svampställe för några år sedan. Sedan flera år tillbaka besöker vi samma skog flera gång på hösten och resultaten har varit gott samtliga år. Där jag bor brukar kantarellsäsongen starta i början av augusti. Genom åren har jag lärt mig att känna igen bra svampskogar. Här är några av mina tips för att hitta kantareller och kantarellskogar:

 • Kantareller trivs bra i blandskog. Jag ser gärna att det finns både gran, björk och ek.
 • Leta efter kuperad skog - mycket av svampen som plockades idag var i ganska brant sluttning; gratis träning får du på köpet.
 • Kolla längs skogsstigar där det färdas eller har färdats människor; kantareller har en märklig förmåga att trivas här.
 • Har det varit en torr sommar så leta dig lite längre in från vägarna där marken upplevs mer fuktig.

Nu återstår bara det tråkigaste... rensningen! Om några veckor kommer de mer lättrensade trattkantarellerna att dyka upp. Jag ser redan nu fram emot fler rogivande och pengasparande timmar i skogen.

4 kommentarer:

 1. MUMS! Kantareller är ju så underbart gott. En riktig lyx som förhöjer det mesta. Jag är alltid ute för sent för att hitta större mängder kantareller. Kanske skulle ta en sväng under morgondagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör på! Det finns mer än man tror om man vet var man ska leta ;)

   Radera
 2. Låter kul att plocka svamp! Tyvärr är jag helt okunnig och skulle säkert förgifta hela familjen! Jag är en sån där klassisk bärplockare som fryser in massor av bär...Men jag älskar svamp! Måste hitta någon som kan lära mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ähh, gula kantareller är safe! Går knappt att förväxla, framförallt inte med något giftigt! :)

   Radera