måndag 5 augusti 2013

Köpa alkohol via nätet eller i Tyskland - vad är billigast?

Summering: Det är billigare att köpa alkohol från de vanligaste butikerna på nätet än att ta den populäraste rutten med bil och båt via Sverige-Danmark-Tyskland för att köpa den i Tyskland, förutsatt att du inte bor högst 8 mil från Helsingborg och har en bil som inte medför någon värdeminskning alls. Kan du ta dig till- och från Tyskland för en totalkostnad under 1900 kronor är det i regel billigare billigare att fysiskt ta sig till Tyskland och handla (30 kg) i butik!


Min kära mor & far var nyligen på en miniweekend i Tyskland för att bunkra upp både öl, vin, sprit och cider. Snälla som de är köpte de även med sig lite godsaker till mig enligt mitt önskemål. Att köpa alkohol på det sättet jag just gjorde är ju absolut det billigaste sättet (eftersom jag slipper betala för resan ner). Jag tänkte nu göra en snabb jämförelse mellan att köpa sprit via nätet eller ta sig ner till Tyskland för att köpa fysiskt i butik.

På nätet finns många olika butiker som säljer alkohol till Sverige, fullt lagligt. Förutsättningen för att du skall få köpa alkohol via nätet lagligt är att du föranmäler ditt köp till Skatteverket och ställer en säkerhet (betalar i förskott) samt att du bokar frakten själv från företaget. Frakten är dock inga problem för de flesta företag ger dig en länk som tar dig till fraktsidan där din varukorgsvikt redan är ifyllt. Skulle du "glömma" att anmäl ditt köp, och din leverans råkar bli stoppad, kan du räkna med extra "transporttillägg" som utgörs av 20 % av alkoholskatten. Läs mer på Skatteverkets hemsida här och här. Skattesatsen för 2013 är 1,66 kronor per liter och volymprocent. 0,75 liter 40% sprit beskattas alltså med (1,66 x 40 x 0,75) ungefär 50 kronor. Grundtanken är alltså att varje liter sprit kostar 50 kronor i skatt.

På nätet finns det som sagt många olika butiker som säljer alkohol till Sverige. Utbudet är varierande och priserna likaså. I Tyskland finns det såklart olika butik med olika utbud och priser. Åker man en bit ifrån färjeläget blir det lite billigare, men jag väljer att jämföra priser från Border Shop Puttgarden - en mycket populär shop bland oss svenskar. BorderShop=BS, Aretthom=A, Tegalob=T, Scanbolaget=S. För att göra det enkelt jämför vi vi tre populära spritsorter (priser exkl. frakt, inkl. tysk moms, exkl. svensk alkoholskatt;
 • 1 liter Famous Grouse: BS=135, A=152, T=139, S=136
 • 1 bib Jelzin Vodka: BS=258, A=243, T=255, S=255
 • 1 liter Captain Morgan black: BS=165, A=147, T=168, S= 145
Aretthom-frakt: 30 kg, 239 kronor
Tegalob-frakt: ~30 kg: 229 kronor
Scanbolaget-frakt: ~30 klg: 336 kronor

Som man märker är priserna ungefär de samma om man köper alkoholen i en fysisk butik eller på nätet. En glasflaska väger ungefär 1,2 kg, vilket gör att i exemplet motsvarar 30 kg ungefär 25 literflaskor, eller om man så vill en extra kostnad på 25 x 1,66 x 40 x 1 = 1 660 kronor. Att köpa hem ett parti från nätet (lagligt) bestående av 30 kg/ 25 flaskor kostar i runda slängar alltså 1 660 + 240 = 1 900 kronor mer än att köpa samma volym i en fysisk butik i Tyskland. Fraktkostnaderna är förresten inte linjära utan ökar mindre ju fler kilon du väljer att frakta. Att ta hem ännu större partier lönar sig alltså sett ur ett fraktpris per kilo.

Frågan vi måste ställa oss är; går det att ta sig till Tyskland och hem igen för under 1 900 kronor? Om man tänkt bila tillkommer broavgifter och/eller färjeavgifter. Det billigaste sättet att sig till Tyskland varierar. Ett av de vanligast sättet att åka är med Scandlines. En båtbiljett som tar dig mellan Helsingborg+Helsingör + Rödby-Puttgarden kostar 1 115 t.o.r. Då tillkommer bensin (och förslitningskostnad av bilen om man ska vara noga - och det ska man). Mellan Helsingborg och Puttgarden är det ca 25 mil, vilket i bensinpengar är 25*0,8*15*2 = 600 kronor (inkl värdeminskning/förslitning av bilen är summan 1 000, givet en kostnad på 10 kronor milen). Det innebär i praktiken att man måste bo inom en radie på (1900-1115-600)/(0,8*15)/2= 8 mil (-35 mil med värdeminskning) från Helsingborg för att turen skall löna sig.Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. http://www.drinkexport.com NY Butik

  SvaraRadera
 3. Jag undrar om det är någon som kan tipsa mig om
  ett billigt frakt företag från tegalob. Jag har nämligen gjort en liten beställning som inte kan väga mer än mellan 4 och max 10 Kg
  Att betala cirka 440 kr är lite i saftigaste laget utöver varorna Men jag ska ringa tegalob imorgon och kolla det. Men jag skulle bli mycket tacksam om jag kunde få tips något billigare sätt. Tack på förhand. Svara gärna på detta via att maila till Trolska30@Gmail.com.

  SvaraRadera