onsdag 3 juli 2013

Årets lönerevision

Idag var det dagen med stort d - och då menar jag varken födelsedagar eller aftnar utan det mytomspunna lönesamtalet (som i och för sig är lite som en födelsedag om du förberett dig väl och har Fru Fortuna på din sida). Inför det något försenade lönesamtalet var jag i ärlighetens namn inte speciellt förberedd, men jag och min chef en öppen dialog och jag har med klarhet förstått att både min chef och övriga på företaget är nöjd med min arbetsinsats. Enligt avtal blev det bestämt att lägsta ökning för årets revision skulle uppnå till runt 1,7 % (minns ej riktigt värde dessvärre).

Jag hade personligen satt upp ett mål; jag vill ha en löneökning på minst 5 %. Min utveckling och ökade ansvarstagande senaste året motiverade det. Chefen höll med mig i mitt resonemang men istället för att fråga mig om vilken ökning jag ansåg mig vara värd berättade chefen att jag var godkänd för en nästan tioprocentig löneökning! Trevliga nyheter! Så från och med 1 april är min lön 9,67 % högre. Som grädde på moset innebär detta också såklart att några av mina senaste löner kommer att ändras retroaktivt.

Det kan vara värt att komma ihåg att om man planerar att ta ut till exempel semester i pengar, arbetstidsförkortning (ATK) i pengar eller annan ersättning i pengar är det klokast att vänta tills efter lönerevisionen! Av vad jag har fått erfara brukar de flesta lönerevisioner gälla från 1 april varje år. I mitt fall hade jag gått miste om en bruttoinkomst på 1 000 kronor om jag valt att ta ut en ersättning á 10 000 på mars månads lön kontra april.Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

10 kommentarer:

 1. Gött, nästan 10% påslag är riktigt bra!

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt ju! Går detta rakt in i portföljen månntro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, bitvis, jag har fått något ökade månadskostnader fr.o.m. juni månad. Skriver ett inlägg om det om en dag eller två!

   Radera
 3. Vad inte blyg nu, Joakim, skriv vad du har i lön :P Kan själv börja och säga att jag 25.000. Lite lite för mina arbetsuppgifter tycker jag men just nu är det bara att gilla läget antar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe :) Nåväl, jag kan säga att jag tjänar mer än dig, men inte tillräckligt mycket för att 'drabbas' av värnskatt ;) När jag blev fastanställd för ungefär 3 år sedan hade jag en ingångslön på 25 000.

   Radera
 4. Grymt! Hur får man 10% i löneökning? Enda gången jag lyckats med det är vid jobbyte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man jobbar hårt ;) Jag har ställt upp väldigt mycket gångna året, fått -och tagit- mer ansvar samt haft en del övertid (obetald - den är man ju dum att förhandlar bort när man får sin anställning...) vilket har berättigat en högre lön. Att jag själv bland annat arbetar med löner och på så vis får direkt information om andras ökningar försvårar inte heller ett eventuellt förhandlingsläge.

   Radera
 5. Vad jobbar du med? Grattis till en god lönehöjning.

  SvaraRadera
 6. Om du kan bemöda dig med att läsa min kortpresentation "Om mig" så finner du svaret. Alternativt kan du läsa mitt första inlägg.

  SvaraRadera