måndag 15 juli 2013

Hur hanterar man ett sorgebarn?

Trots att det är sommar tuffar börsen på ganska bra, och med den också min portfölj. Axfood  steg nästan 4% och Kopparbergs var ett tag upp 15% men slutade på 5 %. Axfood steg på nyheter och Kopparbergs svänger en aning på grund av låg omsättning i aktien. Kul så länge det går åt rätt håll, men hur ska man egentligen göra med sina sorgebarn?

I mina två portföljer finns det egentligen två mindre genomtänkta köp som har visat sig vara riktigt dåliga, men som jag fortfarande har kvar. Den ena aktien är East Capital Explorer som köptes på introduktion 2007 för 10 000. Sedan köp har innehållet aldrig legat på plus och i dagsläget ligger jag 54 % back i aktien. Några  fina utdelningar har det inte varit tal om heller. 

Mitt andra sorgebarn stavas Petrogrand. Här handlar det inte om lika mycket pengar, men aktien ligger på hela 70% minus . Aktien köptes i klassisk börssnack-anda på ren spekulation och med medvetet stor risk. Givetvis hittade inte Petro någon gångbar olja borrhålen utan lite unket vatten. -Tack och hej, tänkte marknaden och mindes med ens Malka Oil och kickade med rätta ner aktien i källaren.

Så hur skall vi agera i dessa lägen? Jag har aldrig tidigare ställts inför liknande stora latenta förluster, men ibland ställs man mellan svåra val där man måste väga för- och nackdelar. Jag stället mig några frågor och svarar mer eller mindre genomtänkt och spontant:

- Tror jag på företagen? 
-Jag tycker Ryssland är en intressant marknad och ECEX ger mig en spännande placering... men (det är alltid ett men) marknaden avskyr aktien trots att substansrabatten är hela 41% och visst återköper av aktier sker. 
-Petrogrand har jag gett upp hoppet kring. Företagets ledning mjölkar företaget på pengar och aktieägarna står handfallna. Knappast ett nytt Lundin Petroleum alltså.

- Varför behålla? 
-Petrogrand kan på sikt göra fynd vilket kastar upp kursen. Det kan återigen bli spekulation i aktien vilket gör att jag kan komma ut med mindre förlust. Min latenta förlust är redan så stor att de ca 1500 som värdet idag är, är värd risken. 
-Marknaden kanske får upp ögonen för ECEX och dess stora rabatt. Fortsatt återköp från ECEXs sida minskar min förlust. Löfte om bättre utdelningspolitik.

- Varför sälja? 
-Ledningen i Petrogrand kommer antagligen äta upp kassan och någon olja kommer kanske aldrig hittas. Rädda småslantarna som är kvar? Varför ha kvar ett företag som jag inte har något förtroende för?
-Marknade kommer kanske inte uppvärdera aktien p.g.a riskerna med Ryssland och dess luriga företagsklimat. Värdet idag, 4 500, är ändå en hygglig summa som säkerligen kan placeras med bättre avkastning någon annanstans.

Väger jag för- och nackdelar kommer jag fram till att jag bör sälja ECEX och behålla Petrogrand, trots att jag anser att ECEX är ett bättre företag av de båda valen. Förlusten är mindre i ECEX  och kapitalet jag får loss är större. Petrogrand kan få ligga kvar som en nagel i ögat och påminna mig om att aldrig köpa en aktie på spekulaton... helst inte om den är populär på Börssnack. 

Hur agerar ni i liknande situationer?


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

 1. Hej jag har några sorgebarn som bokstavligen blivit näst intill värdelösa. Rent rationellt bör man i varje givet ögonblickfatta beslutet efter var man tror pengarna genererar mest avkasting(men varför köper man trisslotter.)Förlusten blir ju inte mindre för att du realiserar den om du förstår hur jag menar. Det kan ju också vara smart att kvitta förluster mot vinster vilket kan vara ett skäl att sälja.

  SvaraRadera
 2. Ja, absolut har du rätt. Det är lustigt; i teorin är det rationella ofta klart, men när man applicerar det i verkligheten har det emotionella större betydelse än vad man först kanske vill medge! Jag tror att nästan alla av oss har en liten (obs liten) gambling-gen i oss som gör att vi försöker krydda tillvaron lite.

  SvaraRadera
 3. Jag hade behållt. Det är så lite pengar. En liten rolig krydda:) sju år är inte så lång tid att äga riskaktier....jag skulle ha gett det minst tio år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, men just ECEX köpte jag innan jag hade någon vidare koll eller strategi vad gäller aktier. Hade jag ställts inför samma val idag hade jag aldrig gått in med 10 000 i ett liknande företag som agerar på ryska marknaden..

   Radera
 4. Sälj båda omedelbums och öka i det innehav du gillar mest. Så gör jag om det inte finns något nytt att plocka in!

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
 5. Många goda råd svårt att bestämma dig ;)

  SvaraRadera