fredag 19 juli 2013

Min löneutveckling senaste 10 åren.

Som jag skrivit tidigare kommer nästa lön bli högre än normalt på grund av min löneförhöjning samt utbetalning av retroaktiv lön för några månader. Idag räknade jag ut hur hög den blir. Nästa torsdag, alltså den tjugofemte juli,  kommer en nettolön på 30 500 trilla in på mitt lönekonto. Hade jag inte tagit ut rikskuponger varje månad samt ibland lyxat till det med företagsmassage hade nettolönen varit ännu högre, men just lunchen och ibland massagen är vardagslyx jag unnar mig. Dessutom är det ganska förmånligt att nyttja dessa förmåner. Förutsatt att jag och min tjej inte tar en sista minuten-resa under vår gemensamma semester i augusti hoppas jag kunna spara ungefär 18 000 av denna summa.

Jag har idag roat mig med att kolla min löneutveckling för alla de år jag varit aktiv på marknaden, vilket är ungefär 10 år. De tidiga årens timlön är omräknad till månadslön, likaså eventuella sommarjobbslöner. Jag saknar också vissa kortare tidsperioder då jag haft temporära jobba och så vidare, men annars är det en hyfsat komplett lista.


Ovan ser ni hur min lön har utvecklats sedan starten 2004. Efter sex år hade jag dubblat min lön som jag en gång startade med (som givetvis var ganska låg eftersom jag inte hade fyllt 18 då). I dagsläget (~9 år efter mitt första sommarjobb, efter gymnasieutbildning och högskole-/universitetsutbildning och flera års relevant arbetslivserfarenhet) är min lön ungefär 2,5 gånger så hög som när jag startade. En ganska fin utveckling om man ser till kurvan.Ovan är löneökning i procent per år (i förhållande till föregående år). Som syntes har jag haft några ganska fina löneökningar vissa år. Om det beror på att jag haft för låg lön innan eller har en bra lön nu låter jag vara osagt. I framtiden kan jag dock inte räknad med samma fina utveckling om jag inte lyckas byte jobb tror jag, men jag har som mål att åtminstone överträffa avtalsenlig lön varje år, även om detta mål kan bero lika mycket på arbetsgivaren som en själv. Hade jag varit på en arbetsplats som inte belönar mitt slit, min utveckling och ökande ansvar, hade jag nog inte blivit så långvarig.


4 kommentarer:

 1. Wow, vilken lön du har! Det betyder att du har runt 49.000 kr i bruttolön? Hur gammal är du?

  SvaraRadera
 2. Hur räknar du nu? Antingen har du räknat fel eller så är det fel i mina fina diagram.

  SvaraRadera
 3. En nettolön på ca 33 motsvarar 49 i brutto. Men ser nu att jag läste lite snabbt kanske, du menade att du fick så mycket som 30 den här månaden för att du fick dina senaste månaders lönehöjning retroaktivt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just precis, plus lite andra småkorrigeringar vilket resulterade i den fina nettolönen :)

   Radera