måndag 22 juli 2013

Utgiftsfördelning senaste tre månaderna

Julis utgiftsmånad börjar lida mot sitt slut (varje utgiftsmånad sträcker sig mellan varje löneutbetalningar). Under juni och juli jag haft ungefär samma totalkostnad, medan maj stack iväg ordentligt. Var "tvungen" att köpa lite grejer till min uteplats i maj, bland annat en grill, så såhär i efterhand blev det inte så mycket sparat under maj. Att jag hade en årlig återträff med några studiekamrat gjorde att både resekontot och nöjeskontot stack iväg de också. Dyrt - men roligt.

Det är viktigt att komma ihåg att ett sparande inte skall kännas allt för jobbigt. Jag hade kunnat hoppa över återträffen, skitit i att köpa en ny grill + utemöbler för att spara några extra tusenlappar under maj, men till vilket pris då? Jag hade inte kunnat njuta av nygrillade hamburgare en sommardag som denna och jag hade inte fått dela nya och gamla minnen med mina kära vänner. Hur de hade reagerat om jag sa att jag inte vilje följa med ut på restaurang bara för att jag vill spara pengar vill jag inte ens tänka på. Vi brukar träffa varandra, allihop, en till två gånger per år och då får man se till att göra det bästa av den tiden.

Genom att göra rätt vardagsval, ta del av spartips och tänka efter en gång extra innan man gör ett större köp, kan man spara smartare utan att för den del tvingas dra ner allt för mycket på livskvalitén. Jag anser att det rent privatekonomiskt är viktigast att försöka hålla ens totala kostnadsutfall i linje med estimatet. Hur kostnaderna är allokerad är inte så viktigt för mig förutsatt att jag håller min budget. Skulle kostnaderna dra iväg är det dock intressant att gå in på detaljnivå för att kunna reda ut vad som har skett (som i maj månad till exempel). Mellan juli och juni ser vi att reskostnader (lokaltrafik m.m.) gått ner till nästan 0. Förklaring ligger givetvis i bilköpet och att de har ersatts av bensinkostnader. I min bilkalkyl trodde jag att mina bensinkostnader skulle landa på 2275 per månad. Dessa är något högre redan nu (varningstecken) men jag vågar gissa på att det beror på en del nöjeskörning såhär i början av biltiden.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

 1. Väldigt låga matkostnader?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes. Exklusive lunch förvisso. Äter enligt LCHF och är inte så kräsen när jag gör mat till bara mig själv... Så den är inte så spännande.. men billig!

   Radera
 2. Måste hålla med. Låga matkostnader. Förresten, inget gymkort eller nåt annat i träningsväg? Lägger själv 400 kr på gymmet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag löptränar bara för tillfället så där går inga summor. Ett par skor då och då kanske... Jag gymmade ganska flitigt under 5-6 år. De sista 3 åren gick jag på den lokala atletklubben. Där kostar ett årskort ungefär 700 och man får möjlighet att träna på riktigt utan att bry sig så mycket om looken. Tips!

   Radera
 3. Ser ut som att du sparar på helt rätt saker. Vänner och sommarnöjen är värda att satsa pengar på (i rimlig mån såklart). Jag tycker att man ska spara in på onödigheter som inte ger så mycket, typ spontankaffe och tidning bara för att man har tråkigt på pendeltåget, eller ett klädesplagg man aldrig kommer använda. Man måste faktiskt leva LITE också. Har man koll på sin ekonomi kan man både ha roligt samtidigt som man investerar lite pengar klokt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Det är precis så jag tänker. Spara smart, spendera klokt.

   Radera
 4. Grymt med så låga matkostnader! Det är där man kan spara in mycket bara man tänker till lite.

  SvaraRadera