tisdag 23 juli 2013

Mexikaner bränner mer flis!

Idag kunde vi läsa på DI hur unga mexikanska par utan barn, så kallade dinks ("double income, no kids"), konsumerar mer och mer pengar på lyxprodukter (det finns en bättre artikel på huffingtonpost för den som vill läsa lite mer). Ökning är så kraftig att Mexiko håller på att gå om Brasilien som Latinamerikas största lyxkonsument. I artikeln kan vi läsa att sedan 2005 har dessa så kallade dinks dubblerats i Mexiko och i dagsläget utgör denna köpvilliga grupp en miljon par, vilket motsvarar 3,4% av de totala hushållen. I ledande Brasilien är motsvarande siffra 4,5% och i USA 17,6%.

Att fler kvinnor arbetar och att antalet barn per kvinna sjunker kan också vara en tydlig markering på att Mexiko går mot en bättre standard och ekonomi. Idag föds 2,2 barn per kvinna i Mexiko (jämfört med 1,6 i Europa). Artikeln berättar också för oss att varje par spenderar 85 000 per år på "lyx" så som biobesök, restaurangbesök och barer, vilket motsvarar ungefär 7 000 kronor i månaden per par. I svenska mått mätt är tycker inte jag det är speciellt mycket. Jag själv lägger nästan 3 000 kronor på kläder och uteliv varje månad enligt senaste sammanställning och då lever jag ändå hyfsat ekonomiskt. Givetvis bör man sätta detta i relation till vad man tjänar och prisnivån i landet, något som artikelskribenterna inte lägger någon vikt vid. Av Huffingtonpost framgår dock att dinks tjänar mest av de genomsnittliga hushållen i landet.

- Kommer kanske Mexiko konsumera sig ur landets ekonomiska problem och är det kanske dags att börja kika närmare på investeringsalternativ i Mexiko om utvecklingen håller i sig, är frågor jag ställer mig. Klart är iallafall att det händer saker i landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar